martes, 1 de septiembre de 2015

AGOST, MES DE VARIABLES

Aquest mes d´agost, tal com va passar va passar l´any passat, ha estat un desastre, astronòmicament parlant, és clar.
Les nits "bones", s´han pogut comptar en unes 6 o 7 nits en tot el mes i només unes poques d´aquestes han tingut lloc durant la lluna nova.
Desgraciadament, sembla que aquests dos últims anys, l´astronomia i l´economia es donen la mà.
No obstant, i aprofitant els petits espais de temps meteorològicament favorable, he entrat de ple en el món de les variables. De fet ja n´hi havia fet, però sempre, seleccionant prèviament la variable dins un catàleg, i després anant-la a buscar.
Aquest cop ha estat diferent, m´he iniciat en la recerca de noves estrelles variables, aquelles que encara no estan catalogades. Les primeres incursions han estat força estimulants. aquí els resultats:
Dues variables eclipsants, una d´elles, T Cyg1-03567, de tipus EW, amb un període de 0.04453 dies, i l´altra, TCyg1-03661, de tipus EC, amb magnitud 12.22, i un període de 0.03455 dies.
Desgraciadament, ja estàven catalogades com a estrelles variables.
També vaig treure temps per fer una altra variable que, aquest cop, si que ja sabia que estava catalogada, es V1315Aql, a la constel.lació Aquila, també eclipsant de tipus NL+E baixant de la mag 14 fins a la 17.Aquí podeu veure tant el període complert, com la corba del mínim, acompanyat de l´estrella de control, en color groc.
Com a tancament d´aquesta entrada, comentar que a part de les trobades ja catalogades, "El teatrillo de Lyra", té en previsió algunes altres variables de tipus eclipsant en procés d´elaboració de període, que no estan catalogades, pel que és previsible que en un temps prudencial puguem parlar d´algun descobriment.

Ja us anirem informant.

No hay comentarios:

Publicar un comentario