domingo, 18 de agosto de 2013

L´APASSIONANT MÓN DE LES VARIABLES

Fins ara no hi havia prestat gaire atenció. Em seduia més pensar en els trànsits d´exoplanetes, l´evidència mesurada i graficada del pas d´un planeta de fora del sistema solar pel davant mateix de la seva estrella amfitriona.
Ha sigut necessàri adonar-me´n de les limitacions tècniques actuals de l´equip del "Teatrillo de Lyra", per entendre que potser és millor començar la casa pels fonaments, i no per la teulada, com de vegades voldriem fer.
El fet de que la recollida de fotons l´hagi de fer amb una "venerable" DSLR Canon EOS 350D, a la que ja no se li pot demanar més, combinada amb un refractor borg de 80mm,  m´ha fet veure que havia d´anar a buscar les dècimes, i no les centèsimes o les mil.lèsimes de variació en magnitud. Així doncs, aquests dies de vacances al Montsec, m´he iniciat en el món de les variables.

Màxim de llum de DY Pegasi obtingut des del Teatrillo de Lyra

D´entrada, he de dir que els primers intents, com gairebé sempre acostuma a passar, vàren ser infructuosos, bé per l´alta dispersió, pel mal seeing, o per no desenfocar convenientment la imatge a obtenir. És essencial obtenir un mostreig el més homogeni possible de l´estrella, pel que fa als pixels que ocupa a la foto, i fer això és necessàri el desenfoc portat al nivell de comptes que estigui dins el rang de la resposta lineal de la càmara, que un cop calculada amb una senzilla prova de linealitat, en el cas que ens ocupa està al voltant les 3000 comptes.

Gràfica del període de DY Pegasi
El primer cas exitós va ser el de la variable DY Peg, que vaig escollir per tenir un període molt curt, i així em va permetre poder obtenir en una sola nit el període de la mateixa, que ronda els 0.0730 dies, o el que és el mateix, 105 min, aproximadament. Les coordenades son  23 08 32.0 AR  +17 43 28 Decl.,  i la oscil.lació de magnitud està pels volts de 0.6 de magnitud.

Plànol de situació de DY Peg

DY Peg és una variable del tipus Cefèida nana que es troba a 1100 anys llum, vol dir que la llum que m´ha servit per tal de fer la corba que us he presentat, va sortir d´allà quan a les terres on avui s´ubica "El Teatrillo", (Vall d´Àger, Montsec), estava sota domini musulmà i encara quedava poc més d´un segle per tal que fos conquerida per Arnau Mir de Tost, que esdevindria senyor d´aquesta vall de la que ara gaudim en temps de lleure.

He d´agrair com sempre, l´ajuda, consells i valoracions del Gurú de l´astrometria i fotometria que és en Ramon Naves, sense ell, no hauria pogut dur aquests treballs a terme. Gràcies Ramon.No hay comentarios:

Publicar un comentario